Tuesday, January 26, 2021

RECAPITULARE

FIȘĂ DE AUTOEVALUARE 1. Ce ați învățat în acest semestru la LIMBA ROMÂNĂ? 2. Ce v-a plăcut mai mult?

Thursday, January 14, 2021

CLASA a Xll-a "Cealaltă Ancuță" de Mihail Sadoveanu

frame class="BLOG_video_class" allln="" youtube-src-i" width="320" height="266" src="https://www.youtube.com/embed/xLRYUH21ubM">iframe class="OG_video_classlass="BLOG_video_class" allowfullscreen="" youtube-src-id="xLRYUH21ubM" width="320" height="266" src="https://www.youtube.com/embed/xLRYUH21ubM">llowfullscreen="" youtube-src-id="NbdyMgYF8tI" width="320" height="266" src="https://www.youtube.com/embed/NbdyMgYF8tI"> aFUS4IeVg2E" widight="266" src="https://www.youtube.com/embed/aFUS4IeVg2E"> "Cealaltă Ancuță" este o poveste de iubire ieșită - prin totalitatea întămplărilor ce o compun - din limitele ordinii sociale stabilite. "Hanul Ancuței" cuprinde nouă povestiri, rostite de un narator care este și personaj în același timp. Cele nouă povestiri sunt străbătute de patru teme fundamentale: a. dragostea fericită sau tragică - Balaurul, Cealaltă Ancuță, Istorisirea Zaharia, Făntânerul, Făntâna dintre plopi; b. tema haiduciei a conflictului social (Haralambie, Județ al sărmanilor) ; tema haiduciei, a conflictului social; c. relațiile omului simplu cu stăpănirea ; d. viața altor popoare, cu o cultură materială mai dezvoltată.Fărmanilor FIȘĂ DE LUCRU Care este tema fundamentală a povestirii "Cealaltă Ancuță"?

Friday, January 8, 2021

CLASA A XI-a - Nuvela "La țigănci"" de Mircea Eliade

NUVELA " La țigănci" este construită pe o experiență individuală, constând într-o anume stare amnezică, punctul de plecare fiind experiență personală. Tema nuvelei este aceea a ieșirii din timpul istoric, liniar, ireversibil și a trecerii în timpul mitic, circular. Narațiunea este organizată pe douăsprezece secvențe epice distincte:călătoria cu tramvaiul, convorbirea cu bătrâna, întălnirea cu cele trei fete, căutarea labirintică, o nouă întâlnire cu bătrăna, o altă călătorie cu tramvaiul, oprirea la locuința doamnei Voitinovici, , ultima călătorie cu tramvaiul, popasul în fața propriei locuințe, discuția cu patronul cărciumii, întoarcerea cu trăsura la țigănci, întălnirea cu Hildegard. FIȘĂ DE LUCRU Care este tema nuvelei "La țigănci" de Mircea Eliade?

CLASA A lX-a - "Un pedagog de școală nouă" de Ion Luca Caragiale

FIȘĂ DE LUCRU Precizați când a fost publicată schița "Un pedagog de școală nouă" de Ion Luca Caragiale, care este tema operei literare și cine este personajul principal al schiței. "Un pedagog de școală nouă", scrisă de ION LUCA Caragiale este o schiță publicată în anul 1896 în volumul "Schițe ușoare". Tema principală a operei literare este explorarea contradicțiilor firii umane. Titlul schiței caragialiene "Un pedagog de școală nouă" este descrierea pe scurt a personajului principal Marius Chicoș Rostogan - un profesor ce pretinde că folosește o metodă nouă, pentru a-i instrui pe elevii săi, metodă care este în sincron cu metodele pedagogice folosite în țările europene (sau cel puțin așa pretinde el). Autorul construiește acest personaj în mod stilizat, atribuindu-i un limbaj neobișnuit pentru un profesor, amuzant prin ciudățenia să. Rostogan are un puternic accent ardelenesc și pronunță anumite sunete în mod greșit.

CLASA A X-a - Mărturisire de Liviu Rebreanu

Elaborat sub forma unei confesiuni (mărturisiri) , textul de mai sus este adresat soției scriitorului, Fanny Rebreanu, născută Rădulescu. "Acest tip de text este foarte important pentru cunoașterea mai exactă a scriitorului, cu arăt mai mult cu cât, "nefiind o fire extrovertită, Liviu Rebreanu se lasă mai greu de descifrat în intimitatea gândului și a vieții sale afective ...". Nicolae Gheran FIȘĂ DE LUCRU Cui îi este adresat textul din "Mărturisire" de Liviu Rebreanu.